De Theresiakapel is gewijd aan de Heilige Theresia, lees over het leven van de Heilige Theresia. De kapel heeft gebrandschilderde glas in lood ramen en in de kapel hoort een beeld van de Theresia thuis.

Ontwerper van Elmpt

De Theresiakapel is gebouwd in 1927 en opgeleverd in 1928. Het ontwerp is van de Groninger architect Anthonius Theodorus van Elmpt. Hij leefde van 1866 tot 1953 en woonde zijn leven lang in Groningen. Hij was getrouwd met Alida Catharina Fenseling. Het echtpaar bleef kinderloos. Naast architect was hij verbonden aan de Academie Minerva als docent bouwkunde. Hij heeft een belangrijke stempel gedrukt op de bouwkunst van de stad.
Amsterdamse School

Rond 1920 is zijn bouwstijl overgegaan in de Amsterdamse school. Kenmerkend voor deze stijl is het gebruik van veel baksteen en het versieren van de gevel met baksteenmotieven of gebeeldhouwde natuursteen. Het oude RKZ vertegenwoordigt van die periode. Dit geldt ook voor het aan de Herebinnensingel gesitueerde bankgebouw van de Friesch-Groningsche Hypotheekbank, een massief bakstenen pand van Van Elmpt. In 1918 maakte hij het ontwerp van het Deliplein, een complex van 118 arbeiderswoningen die bereikt konden worden door een poort die Van Elmpt ontwierp.
Meerdere gebouwen

Van Elmpt heeft bijgedragen aan de verrijking van de Groningse architectuurgeschiedenis. Het bekendste werk van hem is Villa Vredenrust aan de Ubbo Emmiussingel. Deze voormalige kraamkliniek aan de Groninger singel is bij velen bekend als Huize Tavenier. De villa heeft een gevel in Jugendstil. De witte gevel is voorzien van balkons en houten sierlijsten. In de binnenstad staat van zijn hand het pand aan de Oosterstraat 19 waar nu de servieswinkel Woldering in is gevestigd. Aanvankelijk was het als meubelfabriek bedoeld. Ook hier een rijke versiering aan de gevel. Van Elmpt ontwierp voor particulieren, maar heeft ook veel gebouwen gemaakt voor de katholieke zuil. Op Schiermonnikoog staat de Sint-Egbertuskapel van zijn hand, in Harlingen maakte hij het rooms-katholieke Sint-Jozefziekenhuis en een rooms-katholieke school. In de stad is zijn naam verbonden aan het RKZ, het ziekenhuis aan de Verlengde Hereweg. De art nouveau kenmerkte aanvankelijk zijn stijl. Weelderige versieringen waarin vrouwfiguren en bloemmotieven figureerden, zijn zichtbaar op de gebouwen die hij rond 1900 ontwierp. Het pand aan de Oosterstraat 19 is hier een voorbeeld van. Ook het hoekpand aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat 19, waar boekhandel Boomker in was gevestigd, toont jugendstilkenmerken.
Theresiakapel

De met donkerkleurig bakstenen opgebouwd Theresiakapel past binnen de stijl van de Amsterdamse school. De kapel is in de jaren twintig gebouwd voor de overwegend katholieke arbeiders die zich vanuit Brabant vestigde in Hoogkerk om te werken in de suikerfabriek. In 1928 werd het godshuis in gebruik genomen. Kerkelijk viel het onder de parochie Zuidhorn. De kapel was gewijd aan de heilige Theresia van Lisieux. In 1970 werd het verheven tot een zelfstandige parochie-vicarie. Tot 2007 werd de kapel gebruikt als kerk. In 2012 nam Westermare Uitgeverij de kapel over en bouwde die om, met als overkoepelende gedachte ‘Hart van Hoogkerk’, een mooie ontmoetingsplek voor Hoogkerk en omgeving. Het kerkgebouw staat op de lijst van gemeentelijke monumenten van de stad Groningen.